O zdravé výživě

Rýže naturálPřestal jsem jíst maso. Teda když není nazbyt, sním cokoliv, protože jídlo beru jako dar a vím, že bez něj moc dlouho nepřežiju, ale snažím se masu vyhýbat. Co mě ovlivnilo a jaké to pro mě má důsledky?

Pár let jsem chodil s dívkou, která nejedla maso. Já jsem sice maso jedl, ale vegetariánská kuchyně mně chutná. Bylo to poprvé, co jsem mohl přičichnout nečemu jinému než pravým českým jídlům od mé maminky a mělo to na mé další gastronomické návyky velký vliv. Ačkoliv si maminka dlouho zvykala, že jsem některé druhy masa omezoval a některé preferoval, nakonec byla ráda, že jím aspoň kuřecí a dál vesele vařila masová jídla, občas tofu.

Přístup vybírat jen určitá masa se změnil na přístup nejíst maso, když jsem šel na baňkování zad k jedné hodné paní do Hodonína. Vysvětlila mi, které potraviny jsou pro mě vhodnější a které bych měl přestat jíst. Nevím kolik lidí opravdu začne jíst, co jim poradí, ale mě nemusela vůbec nijak přesvědčovat. Cítím, že to tak má být a vím, že má pravdu. Od té doby je mou hlavní potravinou rýže naturál, která opravdu chutná mnohem líp a přestože se vaří o trochu déle než normální, ještě se mi ji nepovedlo rozvařit, což se s "normální" rýží stávalo běžně. Dále luštěniny v jakékoliv podobě, a to já rád. Ryby, kterých jsem dříve moc nejedl, ale které se dají dobře obměňovat a také kombinovat s dalšími zdravými pokrmy. A hlavně listová a kořenová zelenina ze zahrádky, tedy ta co roste v našem podnebném pásu. Všech těchto mňamek si už 14 dní užívám. Vařím si podle chuti nebo podle receptů z internetu, což mi taky dělá radost, protože mám vaření rád.

Jen někteří lidé se s tím nějak nemohou smířit. Myslím tím svou maminku, která si myslí, že mi to nemůže chutnat a to jenom proto, že to nechutná ji. Ano, na jednu stranu ji obdivuji, jíst 50 let bůčky, klobásky, vajíčka a další a být přitom zdravý jako ona, je kumšt. Na druhou stranu, proč mi brání být zdravější? Proč mi nenechá, co mi chutná?

Není to ale jen její předsudek, že zdravé jídlo nechutná dobře. Tatínek vida kuskus, hned si ho spojí s rýží, kterou nemá rád. Vetšina mých přátel je také v rozpacích, když řeknu, že jím tofu. Jediné, co dělám je, že toleruji jejich názor a stejně by se měli chovat i oni, kterým zdravá výživa nešmakuje.

Přestože to vypadá, že už se stravuji jen zdravě, vím, že mám ještě co zlepšovat. Nejen ve výběru potravin, ale také v umu vaření. Ani další osvěty lidí není dost. Nyní by zde měly častěji vycházet recepty na zdravá jídla z výše uvedených potravin. Jídlo se totiž stalo mou zálibou.