Zapomenuté heslo roota v Ubuntu a chyba sudo must be setuid root

Ještě jsem se ani pořádně neprobudil a už jsem musel řešit dva malé problémy s Ubuntu Linuxem. Nejdříve mně nešel spustit Virtualbox a zadávání rootovských příkazů přes sudo hlásilo chybu. Potom jsem narazil na to, že jsem si změnil heslo pro uživatele root, a protože jej takřka nepoužívám, nemohl jsem si na něj vzpomenout. Oboje jsem po chvíli vyřešil. Vám snad ušetřím čas, když obě víceméně triviální řešení napíšu i sem.

sudo: must be setuid root

Pokud na Vás po zadání příkazu sudo vyskočí tato hláška. Neděste se, jde to opravit. Jen musíte restartovat počítač a spustit Recovery mode, abyste se dostali do rootovské konsole (zde to bude chtít heslo, které jsem si já nepamatoval).
V příkazové řádce uživatele root v Recovery mode napište tyto dva jednoduché příkazy.

chown root:root /usr/bin/sudo
chmod 4755 /usr/bin/sudo

Nyní jen restartujte počítač zpět do normálního režimu a sudo poběží, jak má.
Restartovat můžete příkazem
shutdown -r now

Zapomenuté heslo roota v Ubuntu Linux

Při vstupu do Recovery mode jsem narazil na to, že jsem zapomněl heslo uživatele root, které jsem někdy předtím změnil.
Popíši jak ho změnit, ale je k tomu potřeba Live CD s nějakým jiným Linuxem nebo Ubuntu USB klíčenka. Já mám právě tu USB klíčenku, takže mi stačí strčit flashku do počítače a viola, bootuje se Linux.
Jakmile se dostanete do jiného Linuxu, připojte (mountněte) diskový oddíl, na kterém je nainstalováno Ubuntu se zapomenutým heslem. Například poklikáním na ikonku disku v grafickém rozhraní nebo v konsoli

mount /dev/hda1 /mnt/disk1

Dále v konsoli editujte soubor /etc/shadow z oddílu, kde je Ubuntu. Pokud jste použili výše uvedený příkaz mount, editovat můžete například pomocí příkazu (jako root)
vi /mnt/disk1/etc/shadow

V otevřeném textovém souboru smažte vše mezi prvními dvěmi dvojtečkami na řádku začínajícím slovem root.
Například:
root:nĚJak1ŠilEnÝřet2zeC:10852:0:99999:7:::

nahraďte za

root::10852:0:99999:7:::

a uložte. Při požadavku na heslo roota poté bude stačit stisknout Enter, ale nezapomeňte heslo změnit (příkaz passwd) a dejte si záležet, aby bylo dostatečně silné!