Brněnské restaurace

Během uplynulých 7 dnů jsem v Brně navštívil dvě restaurace a dal si tam smažený sýr bez přílohy a pivo. Protože mě zarazil rozdíl mezi oběma restauracemi, učiním jejich srovnání. Možná budete překvapeni tak jako já.

Jistě bych měl zmínit názvy obou restaurací. Nejdříve jsem byl v pivnici hotelu Pegas, což je **** hotel v centru Brna, který má v suterénu vlastní pivovar s výtečným pivem Pegas. Nyní jsem navštívil restauraci U supa v Soběšicích, tedy obyčejnou hospodu v aglomeraci města. A výsledek?

Pivnice hotelu Pegas

Informacemi o hospodě nebudu nikoho zdržovat. Kdo zná, zná a kdo nezná, ať se podívá aspoň na www.hotelpegas.cz.
Od začátku do konce zde byla výborná, možná až nezapomenutelná obsluha; opravdu na jedničku s hvezdičkou.
K pivu, které jsem samozřejmě dostal ještě před jídlem, také nemám co dodat. Nepasterizovaný kvasnicový ležák je jedno z nejlepších piv, co jsem kdy pil a nachází srovnání jedině s pivem Švihák, které je, podobně jako Pegas, vařeno v domácích podmínkách; další jednička s hvezdičkou.
Samotný smažený sýr byl také výborný, s bohatou oblohou, kterou nebylo potřeba nijak přiobjednávat. Ta obloha byla opravdu skvělá; čerstvé zelí i salát, okurky, rajče, kousek citronu a něco navíc. Tatarku jsem dostal pravděpodobně domácí, nebo každopádně výbornou jako asi všechno v této restauraci.
Co víc si přát? Třeba moučník? Hned po obědě mi číšník přinesl kousek buchty - zadarmo! Škoda, že je nejím, jistě by byla delikátní.

Cena: 145Kč (plus mínus 5Kč, protože jsi nepamatuju jednotky, ale vím, že to bylo 140 a něco)

Sem se budu vždy rád vracet.

Restaurace U supa

Obyčejná hospoda, řekl bych tak 2. cenové kategorie. Chodím sem občas na pivo a méně často i na jídlo, přestože zde není úplně dokonalá obsluha (ale kdo je dokonalý, že?). Více informací na www.restaurace-u-supa.cz.
Obsluha na zahrádce, kde jsem se posadil, byla tentokrát zcela normální; průměrná, dobrá.
Pivo také zcela běžné Starobrno 11°; není nejhorší, ale že by bylo aspoň chvalitebné, to ne.
Ke smaženému sýru jsem si musel přiobjednat oblohu, protože jinak bych prý dostal jen pár koleček okurky. Tedy na to, že v jídelníčku stojí smažák 71Kč, je to zajímavé. Sýr měl trochu tmavší barvu a ani jsem ho nesnědl celý. Ta přiobjednaná obloha byla ovšem nuzná; lístek salátu, kolečka okurky a zelené papriky a pár čtvrtek rajčat, která ale nejím. Tatarka byla asi nejlepší z celého jídla a připadla mi taky jako domácí, čímž si však nejsem jistý.
Jako dezert jsem nedostal ani úsměv.

Cena: 133Kč (tentokrát přesně)

Sem už nikdy na oběd nepůjdu.

Závěr

Kdo si přečte, co jsem v každé hospodě dostal a kolik jsem za to zaplatil, bude možná udiven, možná ne. Možná jsem Vás nalákal do Pegasu nebo odradil od návštěvy U supa a možná to i bylo mým cílem. Nedělám si iluze, že by si to přečetli majitelé zmíněných hospod, ale spoléhám na sílu trhu, který by měl se špatnými hospodami zatočit. Jestli s nimi trh zatočí, záleží jen a jen na nás zákaznících.